De Buiten Beweging

Wat is Running Therapie?

Running therapie is een behandelvorm waarbij de focus ligt op beweging door buiten hardlopen in te zetten als therapie. Het doel is dat je in staat bent om zelfstandig op een gezonde en fijne manier te kunnen bewegen en bewuster te worden van je lichaam. Bij running therapie ligt de focus op de fysieke gewaarwordingen tijdens het lopen; de ademhaling, het grondcontact, bewegingen van armen en benen, en de geluiden vanuit de natuur om ons heen. Het aanleren van deze focus en het leren herkennen van de signalen die het lichaam geeft zorgt ervoor dat je hardlopen als een fijne tool in kunt zetten in jouw leven. Tijdens de sessies focussen we ook op ademhaling en ontspanning, en hoe je dit in je dagelijks leven kunt integreren. 

Je hoeft geen ervaring te hebben met hardlopen om running therapie te volgen. Tijdens de intake bespreken we aan de hand van jouw wensen hoe we het traject vormgeven. Hierbij kun je denken aan een traject van 6 weken waarin we wekelijks samen trainen en je ook een passend schema krijgt om thuis mee aan de slag te gaan. Het doel is altijd om het traject zelfstandig voort te kunnen zetten.

Om mijn visie op running therapie duidelijk te maken hieronder twee situaties waarvoor running therapie ingezet kan worden:

Na een lange stressvolle dag op werk ga ik zo hard mogelijk 5 kilometer rennen. Op dit moment heeft mijn hoofd geen tijd om over die dag te piekeren. Het was een lekker rondje, maar bij thuiskomst sta ik nog steeds in de stress-stand. Ik zet een podcast aan op mijn telefoon terwijl ik ga koken. Ik vind die afleiding wel lekker. Later, terwijl ik onder de douche sta voel ik een pijnscheut in mijn linker achillespees. De volgende ochtend sta ik op met een stijve kuit en merk ik dat ik niet goed heb geslapen. En dat terwijl ik zo moe was. Vandaag maar een dagje rust, dan zal het morgen vast weer beter zijn. Dat komt goed uit want ik moet vanavond overwerken om een deadline te halen.

Running therapie kan helpen om de fysieke gewaarwordingen die horen bij stress te herkennen zodat je er rekening mee kunt houden. Door te leren naar je lichaam te luisteren kun je bepalen welke trainingsintensiteit passend is. Ga je op je werk vaak over je grenzen heen, dan is running therapie een mooie tool om te leren je grenzen te bepalen en aan te geven. Wanneer je behoefte hebt aan afleiding na een stressvolle dag kun je dit bereiken door bewust en met de juiste focus te bewegen. Dat wil niet zeggen dat er nooit ruimte is voor een pittige training. Het draait allemaal om het herkennen van lichamelijke signalen en daar verstandig mee om te gaan.

Ik zit eigenlijk al een paar jaar niet lekker in mijn vel. Mensen om mij heen zie ik fanatiek sporten maar bij mij wil het er maar niet van komen. Ik merk dat ik me sociaal steeds verder terugtrek en mis het zelfvertrouwen om me ergens bij aan te sluiten. Vaak voel ik me hierdoor eenzaam en soms ongelukkig. Graag zou ik meer bewegen maar ik heb geen idee hoe. Bij een groep aansluiten is absoluut geen optie en in mijn eentje gaat het mij sowieso niet lukken. Bovendien heb ik altijd pijntjes en gaat sporten dat alleen maar verergeren.

Bij running therapie komen we langzaam en in een vertrouwde setting in beweging. Er is geen prestatiedruk, geen groepsdruk, waardoor je volledig kunt focussen op jezelf. Het enige doel is dat je aan elke sessie een fijn gevoel overhoudt. Je gaat ervaren wat beweging lichamelijk met je doet en leert hoe je het kunt inzetten om de gewenste stappen vooruit te zetten. Daarnaast ga je ervaren wat het effect van beweging is op gevoelens van angst, zelfvertrouwen, het vertrouwen in je lichaam en je energielevels.

Share by: